herb BIP - Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Szczecinie

Kontrola jakości handlowej przetworów rybnych w I kwartale 20011 r.

 

                                                         I N F O R M A C J A

                                   dot. jakości handlowej przetworów rybnych

 

             Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Szczecinie, realizując program kontroli planowej w I kwartale 2011 r. przeprowadził na terenie woj. zachodniopomorskiego kontrole w 13 zakładach .

Do kontroli wytypowano przede wszystkim te pomioty, w których w przeszłości stwierdzano nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej oraz przeprowadzono kontrole na podstawie informacji przekazanych przez Inspekcję Handlową.

 

  1. Cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne

 

W skontrolowanych jednostkach pobierano próbki do oceny organoleptycznej i badań fizykochemicznych. Próbki pobierano zgodnie z normami. Badania fizykochemiczne przeprowadzono w Laboratorium Specjalistycznym Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Szczecinie. Do badań fizykochemicznych pobrano łącznie 42 próbki z partii o łącznej masie 82.477,4 kgoraz o wartości brutto 713.419,1 zł w tym:

 

-  ryby wędzone – 18 próbek z partii o łącznej masie 3.101,30 kgi wartości brutto 23.496,87 zł

 

Zakład 1

Do badań laboratoryjnych pobrano 7 próbek ryb wędzonych, tj.:

    - Czarniak wędzone tusze

    Wielkość partii produkcyjnej – 51,00 kg

    Wielkość partii magazynowej – 15,00 kg

    Wartość brutto – 121,65 zł 

      – Makrela wędzona

      Wielkość partii produkcyjnej – 96,00 kg

      Wielkość partii magazynowej – 27,00 kg

       Wartość brutto – 242,19 zł 

       - Filet z Trewala wędzony

       Wielkość partii produkcyjnej – 44,20 kg

       Wielkość partii magazynowej – 35,20 kg

       Wartość brutto – 408,32 zł 

        - Karmazyn wędzony

       Wielkość partii produkcyjnej – 49,00 kg

       Wielkość partii magazynowej – 22,00 kg

       Wartość brutto – 363,44 zł 

     - Trewal wędzony

        Wielkość partii produkcyjnej – 74,10 kg

        Wielkość partii magazynowej – 58,90 kg

         Wartość brutto – 677,35 zł 

        - Halibut wędzony

        Wielkość partii produkcyjnej – 60,00 kg

        Wielkość partii magazynowej – 45,00 kg

        Wartość brutto – 1042,20 zł 

       - Śledź wędzony

         Wielkość partii produkcyjnej – 110,10 kg

Wielkość partii magazynowej – 24,00 kg

Wartość brutto – 145,68 zł

 

     Zakład 2 

     Do badań laboratoryjnych pobrano 5 próbek ryb wędzonych, tj.:

          - Makrela tusza wędzona

Wielkość partii produkcyjnej – 984,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 292,00 kg

Wartość brutto – 3220,76 zł

 

 - Nototenia tusza wędzona

Wielkość partii produkcyjnej – 61,70 kg

Wielkość partii magazynowej – 39,00 kg

Wartość brutto – 553,02 zł

 

- Trewal tusza wędzona

Wielkość partii produkcyjnej – 212,90 kg

Wielkość partii magazynowej – 99,00 kg

Wartość brutto – 1486,98 zł

 

- Halibut dzwonka wędzone

Wielkość partii produkcyjnej – 41,80 kg

Wielkość partii magazynowej – 41,80 kg

Wartość brutto – 1728,65 zł

 

- Płaty śledziowe wędzone

Wielkość partii produkcyjnej – 261,50 kg

Wielkość partii magazynowej – 231,50 kg

Wartość brutto – 2613,63 zł

 

       Zakład 3

       Do badań laboratoryjnych pobrano 4 próbki ryb wędzonych, tj.:

          - Makrela patroszona wędzona

Wielkość partii produkcyjnej – 300,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 300,00 kg

Wartość brutto – 2992,50 zł

 

- Tuszka ze śledzia wędzona

Wielkość partii produkcyjnej – 100,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 100,00 kg

Wartość brutto – 682,50 zł

 

- Płat śledziowy wędzony

Wielkość partii produkcyjnej – 50,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 500,00 kg

Wartość brutto – 519,75 zł

 

- Plamiak patroszony wędzony

Wielkość partii produkcyjnej – 80,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 80,00 kg

Wartość brutto – 1008,00 zł

 

         Zakład 4

     Do badań laboratoryjnych pobrano 2 próbki ryb wędzonych, tj.:

       - Makrela wędzona

Wielkość partii produkcyjnej – 500,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 90,00 kg

Wartość brutto – 5500,00 zł

 

- Pikling wędzony

Wielkość partii produkcyjnej – 25,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 15,00 kg

Wartość brutto – 190,25 zł 

     -  konserwy rybne  -  6 próbek z partii o łącznej masie 1438,81 kgi wartości brutto 10 862,66 zł

 

         Zakład nr 1

         Do badań laboratoryjnych pobrano 6 próbek ryb konserw rybnych tj.:

         - sałatka rybna z warzywami

Wielkość partii produkcyjnej – 88,29 kg

Wielkość partii magazynowej – 86,67 kg

Wartość brutto – 603,48 zł

 

- Pasztet z łososia wędzonego

Wielkość partii produkcyjnej – 243,10 kg

Wielkość partii magazynowej – 243,10 kg

Wartość brutto – 1888,70 zł

 

- Pasztet z łososia z warzywami

Wielkość partii produkcyjnej – 563,16 kg

Wielkość partii magazynowej – 563,16 kg

Wartość brutto – 3638,88 zł

 

- Mielonka rybna

Wielkość partii produkcyjnej – 85,80 kg

Wielkość partii magazynowej – 85,80 kg

Wartość brutto – 580,80 zł

 

- Sałatka z tuńczykiem

Wielkość partii produkcyjnej – 370,98 kg

Wielkość partii magazynowej – 370,98 kg

Wartość brutto – 3709,80 zł

 

- Paprykarz szczeciński

Wielkość partii produkcyjnej – 87,48 kg

Wielkość partii magazynowej – 79,38 kg

Wartość brutto – 441,00 zł

 

      marynaty rybne  -  6 próbek z partii o łącznej masie partii produkcyjnych  5195,34 kgi  

         wartości brutto 50 056,75 zł

 

  Zakład 1

  Do badań laboratoryjnych pobrano 6 próbek marynat rybnych tj.:

 

          - Koreczki śledziowe ze śliwką marynowane

Wielkość partii produkcyjnej – 319,68 kg

Wielkość partii magazynowej – 306,24 kg

Wartość brutto – 6087,24 zł

 

- Filety śledziowe marynowane

Wielkość partii produkcyjnej – 1680,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 343,20 kg

Wartość brutto – 3709,80 zł

 

 

- Śledź po Polsku w oleju z ziołami

Wielkość partii produkcyjnej – 1521,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 167,70 kg

Wartość brutto – 17526,60zł

 

- Delikatesowe filety śledziowe marynowane

Wielkość partii produkcyjnej – 364,56 kg

Wielkość partii magazynowej – 302,40 kg

Wartość brutto – 6941,83 zł

 

- Śledź po Polsku w oleju z papryką

Wielkość partii produkcyjnej – 1010,10 kg

Wielkość partii magazynowej – 362,70 kg

Wartość brutto – 11375,28 zł

 

- Góralskie marynowane śledziki

Wielkość partii produkcyjnej – 300,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 85,50 kg

Wartość brutto – 4416,00 zł

 

      ryby mrożone glazurowane  - 12 próbek z partii o łącznej masie 85707 kgi wartości

         brutto 615.296,63 zł

 

Zakład 1  

     Do badań laboratoryjnych pobrano 2 próbki ryb mrożonych glazurowanych tj.:

 

         - Panga filet

Wielkość partii produkcyjnej – 4000,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 1655,00 kg

Wartość brutto – 30640,00 zł

 

          - Panga filet

Wielkość partii produkcyjnej – 5000,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 4995,00 kg

Wartość brutto – 41450,00 zł

 

      Zakład 2

          Do badań laboratoryjnych pobrano 3 próbki ryb mrożonych glazurowanych tj.:

          - Mintaj filety

Wielkość partii produkcyjnej – 4470,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 4470,00 kg

Wartość brutto – 32407,50 zł

 

- Limanda Żółtopłetwa

Wielkość partii produkcyjnej – 8330,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 7890,00 kg

Wartość brutto – 105252,60 zł

 

- Tilapia filety

Wielkość partii produkcyjnej – 18600 kg

Wielkość partii magazynowej – 6075,00 kg

Wartość brutto – 88695,00 zł 

Zakład 3

          Do badań laboratoryjnych pobrano 1 próbkę ryby mrożonej glazurowanej tj.:

 

          - Tilapia filet

Wielkość partii produkcyjnej – 17000,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 17000,00 kg

Wartość brutto – 46272,00 zł 

        Zakład 4

 Do badań laboratoryjnych pobrano 1 próbkę ryby mrożonej glazurowanej tj.:

- Limanda Żółtopłetwa

Wielkość partii produkcyjnej – 7800,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 220,00 kg

Wartość brutto – 2934,80 zł

 

Zakład 5

Do badań laboratoryjnych pobrano 5 próbek ryb mrożonych glazurowanych tj.:

 

- Limanda Żółtopłetwa filet

Wielkość partii produkcyjnej – 275,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 275,00 kg

Wartość brutto – 3889,46 zł

 

- Tilapia filet

Wielkość partii produkcyjnej – 25,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 25,00 kg

Wartość brutto – 304,24 zł

 

- Tilapia filet

Wielkość partii produkcyjnej – 13517,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 13517,00 kg

Wartość brutto – 177410,63 zł

 

- Flądra filet

Wielkość partii produkcyjnej – 6470,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 6470,00 kg

Wartość brutto – 80842,65 zł

 

- Pstrag filet

Wielkość partii produkcyjnej – 220,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 220,00 kg

Wartość brutto – 5197,75 zł

Zarówno przeprowadzona ocena organoleptyczna, jak również badania fizykochemiczne nie wykazały nieprawidłowości. Wszystkie zbadane parametry spełniały wymagania jakościowe deklarowane przez producentów.

 

B. Oznakowanie przetworów rybnych produkowanych metodami konwencjonalnymi

 

W trakcie prowadzonych kontroli sprawdzono prawidłowość znakowania przetworów rybnych. Ogółem kontroli prawidłowości znakowania poddano 41 partii ryb i przetworówrybnych o łącznej masie 150740,92 kgi wartości brutto 1 409 090,05 kg .

-  ryby wędzone – 18 próbek z partii o łącznej masie 3.101,30 kgi wartości brutto 23.496,87 zł

 

Zakład 1

- Czarniak wędzone tusze

Wielkość partii produkcyjnej – 51,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 15,00 kg

Wartość brutto – 121,65 zł

 

          – Makrela wędzona

Wielkość partii produkcyjnej – 96,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 27,00 kg

Wartość brutto – 242,19 zł

 

          - Filet z Trewala wędzony

Wielkość partii produkcyjnej – 44,20 kg

Wielkość partii magazynowej – 35,20 kg

Wartość brutto – 408,32 zł

 

- Karmazyn wędzony

Wielkość partii produkcyjnej – 49,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 22,00 kg

Wartość brutto – 363,44 zł

 

      - Trewal wędzony

Wielkość partii produkcyjnej – 74,10 kg

Wielkość partii magazynowej – 58,90 kg

Wartość brutto – 677,35 zł

 

- Halibut wędzony

Wielkość partii produkcyjnej – 60,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 45,00 kg

Wartość brutto – 1042,20 zł

 

- Śledź wędzony

Wielkość partii produkcyjnej – 110,10 kg

Wielkość partii magazynowej – 24,00 kg

Wartość brutto – 145,68 zł

 

    Zakład 2 

       

          - Makrela tusza wędzona

Wielkość partii produkcyjnej – 984,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 292,00 kg

Wartość brutto – 3220,76 zł

 

 - Nototenia tusza wędzona

Wielkość partii produkcyjnej – 61,70 kg

Wielkość partii magazynowej – 39,00 kg

Wartość brutto – 553,02 zł

 

- Trewal tusza wędzona

Wielkość partii produkcyjnej – 212,90 kg

Wielkość partii magazynowej – 99,00 kg

Wartość brutto – 1486,98 zł

 

- Halibut dzwonka wędzone

Wielkość partii produkcyjnej – 41,80 kg

Wielkość partii magazynowej – 41,80 kg

Wartość brutto – 1728,65 zł

 

- Płaty śledziowe wędzone

Wielkość partii produkcyjnej – 261,50 kg

Wielkość partii magazynowej – 231,50 kg

Wartość brutto – 2613,63 zł

 

    Zakład 3

          - Makrela patroszona wędzona

Wielkość partii produkcyjnej – 300,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 300,00 kg

Wartość brutto – 2992,50 zł

 

- Tuszka ze śledzia wędzona

Wielkość partii produkcyjnej – 100,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 100,00 kg

Wartość brutto – 682,50 zł

  

- Płat śledziowy wędzony

Wielkość partii produkcyjnej – 50,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 500,00 kg

Wartość brutto – 519,75 zł

 

- Plamiak patroszony wędzony

Wielkość partii produkcyjnej – 80,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 80,00 kg

Wartość brutto – 1008,00 zł

 

 Zakład 4

       - Makrela wędzona

Wielkość partii produkcyjnej – 500,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 90,00 kg

Wartość brutto – 5500,00 zł

 

- Pikling wędzony

Wielkość partii produkcyjnej – 25,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 15,00 kg

Wartość brutto – 190,25 zł

 

     -  konserwy rybne  -  2 próbki z partii o łącznej masie 173,28 kgi wartości brutto 1021,8 zł.

  Zakład 1

         Do badań laboratoryjnych pobrano 6 próbek ryb konserw rybnych tj.:

- Mielonka rybna

Wielkość partii produkcyjnej – 85,80 kg

Wielkość partii magazynowej – 85,80 kg

Wartość brutto – 580,80 zł

 

- Paprykarz szczeciński

Wielkość partii produkcyjnej – 87,48 kg

Wielkość partii magazynowej – 79,38 kg

Wartość brutto – 441,00 zł

  

      marynaty rybne  -  6 próbek z partii o łącznej masie partii produkcyjnych  5195,34 kgi   wartości brutto 50 056,75 zł

  Zakład 1

   Do badań laboratoryjnych pobrano 6 próbek marynat rybnych tj.:

 

          - Koreczki śledziowe ze śliwką marynowane

Wielkość partii produkcyjnej – 319,68 kg

Wielkość partii magazynowej – 306,24 kg

Wartość brutto – 6087,24 zł

 

- Filety śledziowe marynowane

Wielkość partii produkcyjnej – 1680,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 343,20 kg

Wartość brutto – 3709,80 zł

 

- Śledź po Polsku w oleju z ziołami

Wielkość partii produkcyjnej – 1521,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 167,70 kg

Wartość brutto – 17526,60zł

 

- Delikatesowe filety śledziowe marynowane

Wielkość partii produkcyjnej – 364,56 kg

Wielkość partii magazynowej – 302,40 kg

Wartość brutto – 6941,83 zł

 

- Śledź po Polsku w oleju z papryką

Wielkość partii produkcyjnej – 1010,10 kg

Wielkość partii magazynowej – 362,70 kg

Wartość brutto – 11375,28 zł

 

- Góralskie marynowane śledziki

Wielkość partii produkcyjnej – 300,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 85,50 kg

Wartość brutto – 4416,00 zł

 

 ryby mrożone glazurowane  - 15 próbek z partii o łącznej masie 142271 kgi wartości  brutto1 334 514,63  zł

 

Zakład 1

         Do badań laboratoryjnych pobrano 2 próbki ryb mrożonych glazurowanych tj.:

 

         - Panga filet

Wielkość partii produkcyjnej – 4000,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 1655,00 kg

Wartość brutto – 30640,00 zł

 

          - Panga filet

Wielkość partii produkcyjnej – 5000,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 4995,00 kg

Wartość brutto – 41450,00 zł

 

   Zakład 2

       Do badań laboratoryjnych pobrano 3 próbki ryb mrożonych glazurowanych tj.:

 

          - Mintaj filety

Wielkość partii produkcyjnej – 4470,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 4470,00 kg

Wartość brutto – 32407,50 zł

 

- Limanda Żółtopłetwa

Wielkość partii produkcyjnej – 8330,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 7890,00 kg

Wartość brutto – 105252,60 zł

 

- Tilapia filety

Wielkość partii produkcyjnej – 18600 kg

Wielkość partii magazynowej – 6075,00 kg

Wartość brutto – 88695,00 zł

 

Zakład 3

           Do badań laboratoryjnych pobrano 1 próbkę ryby mrożonej glazurowanej tj.:

 

          - Tilapia filet

Wielkość partii produkcyjnej – 17000,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 17000,00 kg

Wartość brutto – 46272,00 zł

 

Zakład 4

Do badań laboratoryjnych pobrano 1 próbkę ryby mrożonej glazurowanej tj.:

 

- Limanda Żółtopłetwa

Wielkość partii produkcyjnej – 7800,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 220,00 kg

Wartość brutto – 2934,80 zł

          Zakład 5

Do badań laboratoryjnych pobrano 5 próbek ryb mrożonych glazurowanych tj.:

 

- Limanda Żółtopłetwa filet

Wielkość partii produkcyjnej – 275,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 275,00 kg

Wartość brutto – 3889,46 zł

 

- Tilapia filet

Wielkość partii produkcyjnej – 25,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 25,00 kg

Wartość brutto – 304,24 zł

 

- Tilapia filet

Wielkość partii produkcyjnej – 13517,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 13517,00 kg

Wartość brutto – 177410,63 zł

 

- Flądra filet

Wielkość partii produkcyjnej – 6470,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 6470,00 kg

Wartość brutto – 80842,65 zł

 

- Pstrag filet

Wielkość partii produkcyjnej – 220,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 220,00 kg

Wartość brutto – 5197,75 zł 

 

Zakład 6

- Filet z okonia nilowego bez skóry

Wielkość partii produkcyjnej – 7998 kg

Wielkość partii magazynowej – 4662 kg

Wartość brutto – 103 974,00 zł

 

- Mrożone filety z miruny ze skórą

Wielkość partii produkcyjnej – 21560  kg

Wielkość partii magazynowej – 7420 kg

Wartość brutto – 237 160,00 zł

 

- Mrożone filety z morszczuka bez skóry

Wielkość partii produkcyjnej – 27006 kg

Wielkość partii magazynowej – 1302 kg

Wartość brutto – 378 084,00 zł

 

Z uwagi na nieprawidłowe oznakowanie zakwestionowano 3 partie ryb:

Zakład 1

Dwie partie ryb mrożonych o masie 26.930,00 kgi wartości brutto 193.947,00 zł zakwestionowano z uwagi na nieprawidłowe oznakowanie, tj:

- Tilapia filety mrożone

Wielkość partii produkcyjnej – 18600,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 6075,00 kg

Wartość brutto – 88.695,00 zł

Na etykiecie, ani w dokumentach towarzyszących (faktury sprzedaży) nie podano informacji o metodzie produkcji. Powyższa nieprawidłowość narusza art. 4 pkt.1 lit b) Rozporządzenia Rady (WE) Nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury oraz art. 8 w związku z art. 4 Rozporządzenia Komisji (WE) NR 2065/2001 z dnia 22 października 2001r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) NR 104/2000 w zakresie informowania konsumentów o produktach rybołówstwa i akwakultury.

 

- Limanda Żółtopłetwa mrożona

          Wielkość partii produkcyjnej – 8330,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 7890,00 kg

Wartość brutto – 105.252,60 zł

W wyniku porównania dowodów zakupu Limandy Żółtopłetwej oraz dowodów sprzedaży tego asortymentu stwierdzono, że produkt ten sprzedawany był (faktury sprzedaży) pod nazwą Sola.

Z analizy dokumentów i oznakowania wynika, że partia ryby (nazwa naukowa) Liganda Aspera została zaimportowana pod właściwą polska nazwą Liganda żółtopłetwa. Na etapie dalszej sprzedaży, podmiot w stosunku do tej samej partii ryb stosował w dowodach handlowych niewłaściwą – niezgodną – z prawdą nazwę Sola, która według dostępnych źródeł i systematyki ryb przyjęta jest dla ryb opisanych pod nazwą naukową Solea sp.

 

Zakład 2

 

Zakwestionowano prawidłowość oznakowania 1 partii ryby mrożonej o masie 275 kgi wartości brutto 3.889,46 zł

- Limanda Żółtopłetwa mrożona

          Wielkość partii produkcyjnej – 275,00 kg

Wielkość partii magazynowej – 275,00 kg

Wartość brutto – 3.889,46 zł

W oznakowaniu (nadruk na kartonie) wskazano dwie, wykluczające się wzajemnie, metody produkcji „połów na morzu” i „produkt akwakultury”. Z danych podanych na kartonie i wynikających z dokumentów odprawy granicznej wynika, że są to filety z Limandy Żółtopłetwej, natomiast w dokumentach sprzedaży (faktury) kontrolowany podmiot używał polskiej nazwy Sola, przypisanej innemu gatunkowi.

 

B 1. Nieprawidłowości w zakresie znakowania z powołaniem na rolnictwo ekologiczne.

W toku prowadzonych kontroli nie stwierdzono w obrocie produktów ekologicznych.

 

B 2. Kontrole w zakresie przestrzegania przepisów dotyczących produktów posiadających chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (GTS).

Nie stwierdzono w obrocie w/w produktów.

 

C. Kontrola dokumentacji

Wszystkie skontrolowane podmioty dokonały zgłoszeń prowadzonej działalności gospodarczej wojewódzkiemu inspektorowi JHARS.

 

SANKCJE

W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami, zgodnie z posiadanymi uprawnieniami zastosowano następujące sankcje:

Zakład 1

W związku z wprowadzeniem do obrotu 2 partii ryb mrożonych nieprawidłowo oznakowanych , Zachodniopomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Szczecinie:

-  wydał 2 decyzje administracyjne na podstawie art. 29, ust.1, pkt.2, nakazujące stosowanie właściwego oznakowania artykułów o nazwie – Tilapia filety mrożone oraz Limanda Żółtopłetwa filety mrożone (zafałszowanie)

-  wszczęto 2 postępowania administracyjne w sprawie wymierzenia kary pieniężnej w związku z wprowadzeniem do obrotu artykułów o nazwie - Tilapia filety mrożone (niewłaściwa jakość) oraz Limanda Żółtopłetwa filety mrożone (zafałszowanie).

-  przesłano zalecenia pokontrolne, w których wezwano producenta do prawidłowego oznakowania importowanych asortymentów ryb zgodnie z obowiązującymi przepisami.

 

Zakład 2

 

W związku z wprowadzeniem do obrotu 1 partii ryby mrożonej nieprawidłowo oznakowanej, Zachodniopomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Szczecinie:

-  wydał 1 decyzję administracyjną na podstawie art..40 a ust.1 pkt 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych wymierzająca karę pieniężną w wysokości 3000 złw związku z wprowadzeniem do obrotu artykułu zafałszowanego o nazwie – Limanda Żółtopłetwa filety mrożone

-  przesłano zalecenia pokontrolne, w których wezwano producenta do prawidłowego oznakowania partii ryby zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Włodzimierz Iwan 06-05-2011 12:48
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: 06-05-2011
Ostatnia aktualizacja: Włodzimierz Iwan 06-05-2011 13:07